8 saker man måste att ha på en företagshemsida

Så vad ska man ha på en hemsida till företag? Vad är viktigt? Vi listar 8 saker som är viktiga för att ni som företag ska få glada besökare som förhoppningsvis blir nya kunder, om de inte redan är kunder.

1. En logisk, lättnavigerad och lättanvänd sida

Självklart vill man ha en snygg hemsida. Men det är viktigare att den är lättanvänd. Innan man börjar fundera på webbhotell, eller typsnitt eller något annat, är det viktigt att skissa hur hemsidan ska fungera. Sidan ska vara enkel för besökare att hitta information de söker. Allt ska vara logiskt. När man har skissa upp så visa detta för vänner och familj och hör med dem om de förstår flödet och om de upplever det enkelt att förstå hur man hittar information.

2. Viktig information som era besökare letar efter

Många bygger en hemsida så som de själva vill bygga den, utan att vet vad sidan egentligen behöver. Om man tar restauranger som exempel så är kanske inte det viktigaste att det ska vara coolt och snyggt och att man berättar hur häftigt sitt koncept är, eller att sidan spelar cool musik. Många gånger glömmer man det självklara som att ha med en meny över maträtterna och var restaurangen ligger. Allt detta ska vara enkelt för besökaren att hitta. Detta skiljer sig beroende vilken typ av företag man driver men restauranger är att bra exempel.

3. Kontaktinformation

Det här är den absolut viktigaste information om ert företag. Hur man får tag i er. Många gånger besöker man hemsidor och tänker “Varför är det så svårt att hitta kontaktuppgifter till företaget?”. Det är inte bra och det leder till frustration och det är inget bra första intryck. V

Viktigt också att telefonnummer och email inte ligger i en bild. Det ska vara skrivet och klickbart, eller möjligt att kopiera enkelt. Viktigt också nu när många besökare kommer från mobiltelefonen att ha klick-för-att-ringa.

4. Tydlig navigering

En karta är ganska värdelös utan något som förklara symboler och ikoner. På samma sätt är en hemsida värdelös utan enkel och tydlig navigering. Se till att ni använder enkla och lättförstådda termer i er navigering/meny. Alltså “Om oss”, “Kontakt”, “Frågor & Svar” osv. Att använda kryptiska eller klyftiga länkar kommer bara irritera besökare.

5. Säkerhet

Om ni säljer något på nätet så är det väldigt bra om ni har ett SSL-certifikat för att säkra sidan. Trafiken blir då krypterad och nås via HTTPS istället för HTTP. Det går att köpa certifikat via ert webbhotell och brukar kosta runt 1 000 kr per år. Lägg gärna till en liten sköld på hemsidan så att ni visar för era kunder att det är säkert att surfa runt på er hemsida. Det har också visats sig vara bra för sökmotorerna att använda sig av SSL.

Se även till att ni använder ett säkert och bra webbhotell så att ni slipper bli hackade. Det är jobbigt och kräver både tid och pengar att rätta till.

6. Mobilanpassad hemsida (responsive design)

Nu får tiden kan sidor få så mycket som 75% av sin trafik via mobiler. Därför är det viktigt att er sida fungerar bra för besökare som kommer in via mobilen. Detta är också något som t.ex. Google premierar. Men det gör också att besökare enklare kan hitta information den eftersöker. Detta har blivit en hygienfaktor och inget som bara fina och bra hemsidor har.

7. Bra webbhotell (hosting)

Vi nämnde det tidigare. Men det är något som är mycket viktigt. Det är inte dags att spara några tusenlappar per år på hosting och då istället få en långsam sida som ligger på samma server på 500 andra siter som man inte har en aning om vad de sysslar med. Nej, det är mycket bättre att betala lite extra för bra hosting. När det kommer till WordPress så rekommenderar vi WPengine. Det är nämligen så ett dåligt webbhotell gör så att er sida laddas långsammare. Det gör att besökare lämnar sidan innan ni fått chansen att visa ert fina företag och hemsida. Tar det mer än 2 sekunder är det oftast kört. Folk har inte tid att vänta så länge. Så snåla inte här.

8. En specialare – Saker ni absolut inte behöver på er hemsida

Underskatta inte styrka i det enkla och tydliga. Ni kan utan problem skippa dessa saker på er hemsida:

  • Musik
  • Flash applikationer
  • Något som autoplays, oavsett om det är musik eller video.
  • Massvis med popups
  • För mycket information, för stora bilder, eller annan media – det gör bara hemsidan långsammare.

Vilka saker tycker ni man måste ha på sin hemsida? Skriv i kommentarerna.